Ärtsoppa

Ärtsoppa med fläsk i tryckkokare (6 port.)

  • 5 dl gula ärtor
  • 3 l vatten
  • 400 g rimmad bog
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk mejram
  • 4 hela nejlikofrön
  • 4 msk skånsk senap
  • 5 hela pepparkorn
  1. Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen.
  2. Tärna bogen, lägg i tryckkokaren tillsammans med med saltat vatten. Tillsätt pepparkorn, mejram, timjan och eventuellt 4 hela nejlikofrön. Skala löken och lägg i den tillsammans med moroten (båda ska vara hela).
  3. Koka ca 10-15 min, släpp trycket och ta upp fläsket, lägg i ärtorna i buljongen .
  4. Koka upp ärtorna i en tryckkokaren låt ärtorna koka tills de är mjuka (högsta tryck 25-30 min).
  5. Släpp trycket och lägg i fläsket , ta upp löken och moroten och servera dem bredvid. Ta upp eventuella kryddnejlikofrön.
  6. Krydda till slut soppan med två matskedar senap. Servera gärna med en klick senap bredvid.

 

Etiketter:,